• Home /
  • Van Overleven naar leven

In Amsterdam verkeren veel huishoudens in een situatie waarin zij meer bezig zijn met overleven dan leven. Daarom is in 2018 in Geuzenveld-Slotermeer gestart met de pilot Van Overleven naar Leven (VONL). Deze bewezen aanpak is onderdeel van de Amsterdamse maatwerkmethode voor huishoudens met complexe problemen.

Grip op het leven voor huishoudens met complexe problemen

De situatie in Geuzenveld-Slotermeer en het SER rapport ‘Opgroeien zonder armoede’ uit 2017 waren voor de Gemeente Amsterdam (WPI) en de bestuurscommissie Amsterdam Nieuw-West aanleiding om SEZO te vragen een plan van aanpak te ontwikkelen ter vermindering van de armoede en schulden van deze gezinnen. Zo is Van overleven naar leven (VONL), in samenwerking met Stichting Eropaf!, Impuls en de Hogeschool van Amsterdam, gestart.

VONL is een succesvolle aanpak voor huishoudens met financiële instabiliteit en schulden, die vastlopen op meerdere leefgebieden en officiële instanties wantrouwen. De gezinnen ervaren na onze ondersteuning – waarbij een outreachende sociaal werker samen met een ervaringsdeskundige een tandem vormt – meer financiële stabiliteit, grip op hun leven en zijn meer zelfredzaam.

Lees hier meer over de aanpak VONL.

Liever lezen op papier? De publicatie met daarin alle informatie over VONL is ook gratis* te bestellen.

* Voor bestellingen buiten Amsterdam brengen wij kosten á €10,- per boekje in rekening

Sociaal Werk Werkt! bracht aan de hand van de Maatschappelijke Kosten en Batenanalyse VONL, door M. de Nooij het rendement van de aanpak in beeld.

Online evenement 3 juni
Donderdag 3 juni was het online evenement Van overleven naar Leven. Sociaal werkers, ervaringsdeskundigen, onderzoekers, en Amsterdammers gingen met elkaar in gesprek over de VONL-aanpak. Dank aan alle (online) aanwezigen en ook veel dank aan de sprekers. Bekijk het evenement hier terug.

Van Overleven naar Leven in de media

Van Overleven naar Leven in beeld

Het project Van Overleven naar Leven is financieel mogelijk gemaakt door stadsdeel Nieuw-West en de gemeente Amsterdam. Het project is uitgevoerd van juni 2017 tot eind 2020.