Even voorstellen
Lees hier waarom Hasgul, Sarah, Sascha en Mirte het leuk vinden om voor SEZO/Buurtteam Amsterdam Nieuw-West te werken.
Ooit begon Hasgul als vrijwilliger bij SEZO/Buurtteam Amsterdam Nieuw-West. Na de opleiding te hebben gevolgd werd zij schuldhulpverlener en zes jaar later geeft zij zelfs verschillende trainingen aan Amsterdammers én professionals.
Hasgul: “In mijn werk help ik Amsterdammers in kwetsbare situaties een stap verder. Ik ben vier jaar schuldhulpverlener geweest en nu ben ik werkzaam als trainer. Als schuldhulpverlener hielp ik Amsterdammers met financiële problemen en vragen. Het overzichtelijk en inzichtelijk maken van de financiën brengt veel rust en geeft een stuk minder stress.
Door interne opleidingen te volgen, heb ik mij binnen SEZO/Buurtteam Amsterdam Nieuw-West verder weten te ontwikkelen. Nu verzorg ik (budget)trainingen voor Amsterdammers en statushouders. Ik leer ze van alles over het bijhouden van hun administratie tot aan het overzichtelijk en inzichtelijk maken van eventuele schulden. Het begint altijd bij de administratie op orde krijgen. Als je namelijk je administratie niet op orde hebt, dan kan dat tot schulden leiden. Eerst voor overzicht zorgen, om tot inzicht te komen. Ik probeer hen de weg te wijzen. Het systeem is vrij ingewikkeld en als ik hierin iets kan betekenen voor de Amsterdammer om de weg makkelijker te vinden, dan geeft mij dat voldoening.
Door de stappen die ik mijn carrière heb gezet, kan ik mijn kennis ook delen met professionals in hoe zij Amsterdammers in kwetsbare situaties verder kunnen helpen. Ik geef de training Wegwijs in de Schulphulp, deze is gericht op het versterken van de kennis en vaardigheden van hulpverleners en helpt hen het professionele netwerk te vergroten.”
Sarah begon in 2016 als hulpverlener in het Crisisteam, nu is zij teamleider.
Sarah: “Ik ben teamleider (Vroeg)Eropaf. Het team (Vroeg)Eropaf krijgt meldingen van de gemeente binnen over Amsterdammers met een betalingsachterstand. Het team benadert actief en op een outreachende manier de Amsterdammer en biedt hulpverlening op maat. Door deze aanpak proberen wij te voorkomen dat Amsterdammers in ernstige schuldproblemen komen en bijvoorbeeld te maken krijgen met ontruiming of het afsluiten van water en/of energie. Wij werken intensief samen met woningcorporaties, zorgverzekeraars, energieleveranciers, maatschappelijke dienstverleners en de gemeente.
Ik ben in 2016 bij SEZO gestart. Ik zat toen in het crisisteam (red: voorkomen van ontruimingen en afsluiting van gas/water/elektriciteit). Binnen het jaar ging ik over naar (Vroeg)Eropaf. In oktober 2021 groeide ik door tot coördinator van team (Vroeg)Eropaf en sinds januari 2023 ben ik de teamleider. Ik heb mij kunnen door ontwikkelen in hetgeen ik leuk vind. Die ruimte werd mij ook echt geboden. Ik vind zelf dat ik de leukste collega’s en het leukste team van Nederland heb!
Ik ben open en transparant in alles wat ik doe. Wat kunnen we voor de Amsterdammer betekenen? Wat kan de Amsterdammer van ons verwachten? En andersom: wat verwachten wij van de Amsterdammer. Dit is ook belangrijk naar mijn medewerkers toe en de instanties waarmee wij samenwerken. Ik doe alles in goed overleg. Ik zeg altijd: doe wat je zegt en zeg wat je doet.”
In 2016 kwam Sascha bij SEZO binnen als stagiair en zij is eigenlijk nooit meer weggegaan.
Sascha: “Binnen SEZO/Buurtteam Amsterdam Nieuw-West heb ik verschillende functies uitgeoefend. Ik heb bij sociaal raadslieden een jaar fulltime stage gelopen. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan als medewerker bij het klantcontactcentrum terwijl ik mijn studie afmaakte. Ik heb mijn afstudeerscriptie ook bij SEZO kunnen doen en na een paar maanden in deze functie kwam er een vacature bij de sociaal raadslieden vrij en ben ik teruggestroomd als sociaal raadsvrouw. Ik heb dit tot 3 jaar geleden gedaan waarna het tijd was voor iets anders, iets nieuws. Mijn huidige functie als adviseur informatiemanagement kwam toen vrij en ik dacht bij mijzelf: dat lijkt me interessant! En niet geschoten is altijd mis. Ik heb mij binnen SEZO kunnen ontwikkelen, omdat de organisatie goed is in het stimuleren van de werknemers en kansen biedt. Daarnaast heb ik door de jaren heen heel veel kunnen leren van de collega’s om mij heen, zoals bijvoorbeeld van mijn manager.
Wat ik fijn vind aan werken bij SEZO/Buurtteam Amsterdam Nieuw-West, is dat we een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Maar ook dat je bij SEZO kansen krijgt en dat ze potentie in mensen zien. De collega’s, de onderlinge band en de samenwerking maken dat het werken bij SEZO zo leuk is. Daarnaast is iedereen heel erg behulpzaam en staat iedereen voor elkaar klaar. In het onderlinge contact met de collega’s is er bovendien veel ruimte voor humor en luchtigheid.
Als ik ervoor kan zorgen dat in mijn vakgebied alles goed is geregeld, dan zorgt dat er uiteindelijk voor dat collega’s in de uitvoering hun werk goed kunnen doen. Zo maken we samen het verschil.”
Mirte werkt nu 3 jaar als kwartiermaker Ervaringsdeskundigheid bij SEZO/Buurtteam Amsterdam Nieuw-West. Ervaringsdeskundigen dragen bij aan de missie van het buurtteam om ondersteuning aan Amsterdammers dichtbij en in samenhang te organiseren.
Mirte: “Mijn rol als kwartiermaker houdt in dat ik ruimte maak voor de inzet van ervaringsdeskundigheid en alles wat daarmee te maken heeft. Sinds de start van de buurtteams zijn er betaalde ervaringsdeskundigen in dienst. De inzet van ervaringsdeskundigheid draagt bij aan de veranderingen in het sociaal domein die we voor ogen hebben. Binnen het sociaal domein is ervaringsdeskundigheid een relatief nieuw fenomeen. Dat betekent dat er nog veel te ontdekken valt voor SEZO. Wat is er mogelijk, wat werkt? Hier houd ik me mee bezig. Ik vind het heel leuk om mensen te enthousiasmeren voor iets waarvan ik geloof dat het de volgende stap is om het sociaal werk beter te laten aansluiten bij de Amsterdammer.
Het is fijn dat ik in onze organisatie kan schakelen tussen collega’s. We zijn allemaal mensen met een hart voor sociaal werk en we willen allemaal op hetzelfde uitkomen: namelijk aansluiten bij de Amsterdammer en het beste verzorgen voor die Amsterdammers. Het ondersteunen van Amsterdammers gaat niet alleen over die ene hulpvraag, maar hoe deze ontstaan is en om de vraag achter de vraag.
Via ervaringsverhalen kunnen we het werk van meerwaarde laten zijn voor de mensen die ons nodig hebben. En om daarmee bezig te zijn is voor mij heel interessant en uitdagend. We zijn met elkaar bezig om het beter te maken. En als jij daar onderdeel van wilt zijn, dan is nu het moment om je aan te sluiten bij Buurtteam Amsterdam Nieuw-West.”